Φιλόζωος όχι μόνο στη θεωρία, αλλά κυρίως στην πράξη, ο Λαρισαίος Βασίλης Τζιγκούρας, θέλοντας να βοηθήσει τα δεκάδες ανάπηρα σκυλιά που έβλεπε γύρω του ή και στο διαδίκτυο αποφάσισε να δημιουργήσει αμαξίδια που θα τα βοηθήσουν να ξαναπερπατήσουν. Εδώ και ενάμιση μήνα – και αφού κατέβαλε αρκετές προσπάθειες – έχει φτιάξει περισσότερα από δέκα αμαξίδια και οι παραγγελίες από κάθε γωνιά της Ελλάδας δεν σταματούν να φτάνουν καθημερινά στη σελίδα του στο facebook, +2 feet.
Ο Βασίλης Τζιγκούρας είναι υδραυλικός στο επάγγελμα, ξέρει από κατασκευές και τα χέρια του «πιάνουν» που λένε. Βλέποντας στο διαδίκτυο βίντεο με σκυλάκια που ταλαιπωρούνται εξαιτίας κινητικών προβλημάτων, αποφάσισε να φτιάξει κι εκείνος αναπηρικά αμαξίδια για ζώα με αντίστοιχες δυσκολίες. Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο και έως ότου κατέληξε στο τελικό, απολύτως λειτουργικό σχέδιο, χρειάστηκαν πολλές αλλαγές και τροποποιήσεις. Όταν το πρώτο αμαξίδιο πήρε την τελική του μορφή, το δοκίμασε σε έναν «εθελοντή», όπως λέει, έναν σκυλάκο 15 ετών, γέρο και ανήμπορο, ο οποίος δέχτηκε αμέσως το νέο του «όχημα» και άρχισε όλο χαρά τις βόλτες.
«Το αμαξίδιο» λέει ο Βασίλης Τζιγκούρας, ο οποίος έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στη Λάρισα, αλλά πλέον ζει στην Αθήνα, «δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας σκύλος, εξαιτίας της κινητικής του αναπηρίας. Όμως λύνει το πιο βασικό που είναι η βόλτα, πράγμα που κάνει τα σκυλιά πολύ χαρούμενα». Για τη δημιουργία καθενός από τα αμαξίδια, πρέπει να γίνουν ειδικές μετρήσεις από κτηνίατρο έτσι ώστε να είναι ακριβώς στα μέτρα του κάθε σκύλου, και να μπορέσει ουσιαστικά να βοηθηθεί η κίνησή του. «Όταν ξεκίνησα τις προσπάθειές μου» λέει ο νεαρός Λαρισαίος «έβλεπα συνεχώς βίντεο στο youtube για το πώς κατασκευάζονται αυτού του είδους τα οχήματα, για να πάρω μια ιδέα. Εν τέλει, κατέληξα σε μια εντελώς δική μου φόρμα, δηλαδή σε ένα πρωτότυπο σχέδιο, που δεν είναι αντιγραφή κάποιου άλλου».
Το κόστος των αμαξιδίων, που καλύπτει μόνο τα υλικά και κάποια λειτουργικά κόστη, κυμαίνεται από 70 ευρώ για ένα μικρόσωμο σκύλο και μπορεί να φτάσει και τα 200 όταν πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο τετράποδο, όπως ένας σκύλος 45 κιλών για τον οποίο ο κ. Τζιγκούρας πρόσφατα κατασκεύασε ένα όχημα…
Επιστροφή στην ενότητα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ