Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι για όλους υπάρχει ένας «φύλακας άγγελος» σε αυτή τη ζωή, έτοιμος να τους προστατεύσει από τον κίνδυνο και τις κακοτοπιές. Αυτό πλέον ισχύει και για τα ζώα και δε για τα σκυλιά τα οποία απέκτησαν τους δικούς τους «Αγγέλους».
Ο λόγος για την ομάδα «Angels», η οποία έχει σκοπό να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ζωών αναλαμβάνοντας σε συνεργασία με την αστυνομία, να φροντίζει τα σκυλάκια που κακοποιούνται καθώς φυσικά και να επιβάλλεται η ανάλογη ποινή στον δράστη. Πρόκειται για μια νεοσύστατη ομάδα ανθρώπων με γνώμονα τη νομοθεσία και τα δικαιώματα των ζώων (σ.σ ναι και τα ζώα έχουν δικαιώματα, όσο και να μην αρέσει σε κάποιους), η οποία γνωρίζει ιδιαίτερη απήχηση λόγω της «δίψας» που την διακρίνει για την σωστή μεταχείριση κάθε ανυπεράσπιστης ψυχής. Η δράση των «Angels» απευθύνεται για αρχή μόνο στα σκυλιά εντός της Αθήνας, καθώς όπως προαναφέρθηκε η ομάδα μετρά μόλις λίγο διάστημα ύπαρξης, ωστόσο η προσπάθειά της έχει θεαματικά αποτελέσματα.
Στο σημείο αυτό, σημειώνεται ότι η κακοποίηση των ζώων έρχεται να προστεθεί σε ένα ακόμη αρνητικό φαινόμενο της εποχής, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν διστάζουν να παρουσιάσουν τα «κατορθώματά τους » ακόμη και σε κοινή θέα, μέσω των social media. Αξίζει να αναφερθεί ότι μέσα σε διάστημα εννέα μηνών το περασμένο έτος, οι ελληνικές Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 156 ατόμων για κακοποίηση, βασανισμό ή θανάτωση ζώων,ενώ σχηματίστηκαν περισσότερες από 940 δικογραφίες για τα συγκεκριμένα αδικήματα.
Ο Νόμος 4039/2012 για την προστασία των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων άνοιξε τον δρόμο για να φτάνουν στη Δικαιοσύνη υποθέσεις κακοποίησης, επιβάλλοντας μάλιστα στους δράστες ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα. Το αδίκημα της κακοποίησης ζώου επιφέρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματικό διοικητικό πρόστιμο έως και 30.000 ευρώ. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις οι ποινές έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα ή είναι εξαγοράσιμες.
Την άποψη του για τα κρούσματα βίας καθώς και τους στόχους της ομάδας για την εξάλειψη της κακοποίησης των σκύλων ανέλυσε στο Newpost, ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την δημιουργία των «Angels», Παναγιώτης Μήλας.
«Σκοπός της ομάδας είναι να βάλουμε φόβο μέσα σε αυτούς που κακοποιούν και νομίζουν ότι δεν υπάρχει καμία συνέπεια σε αυτό που κάνουν. Θέλουμε να δείξουμε παντού ότι πλέον αυτοί οι άνθρωποι τιμωρούνται από τον νόμο και υπάρχουν συνέπειες…», ενώ πρόσθεσε «Με αυτό τον τρόπο, οι κακοποιοί θα αρχίσουν να φοβούνται και να μειώνουν την δράση τους και ο υπόλοιπος κόσμος θα πάρει θάρρος και θα συμμετέχει πιο ενεργά στην προστασία των ζώων. Πλέον ο λόγος της γριούλας που θα βγει έξω στο μπαλκόνι και θα εναντιωθεί στον δράστη θα έχει ισχύ.» Ταυτόχρονα ο αρχηγός της «Ομάδας Αντιμετώπισης Κακοποίησης Σκύλων – Angels» μιλά και για το όραμα του που δεν είναι άλλο από το να μεγαλώσει η ομάδα του ούτως ώστε η δράση του να καλύψει όλη τη χώρα και όχι μόνο τα σκυλιά.
Τι ήταν όμως αυτό που τον οδήγησε στην δημιουργία των «Angels»; «H υπάρχουσα κατάσταση στη χώρα σε ότι αφορά την κακοποίηση των ζώων είναι απαράδεκτη. Δεν άντεξα να ακούω για τόσο πόνο γύρω μου και εγώ να μένω άπραγος, έτσι λοιπόν πήρα την απόφαση να υπερασπιστώ αυτές τις ψυχές , βάζοντας φρένο στα σχέδια κάποιον που για προσωπικούς τους λόγους καταγίνονται μέσω της βίας στα ζώα.»
Ποιοι είναι οι «Angels»
Η ομάδα συγκροτείται από σκληροπυρηνικά άτομα όπως ο ίδιος τα χαρακτηρίζει, τα οποία έχουν αγάπη για τα ζώα «δεν αγγίζουμε ποτέ χρήματα όση ανάγκη και να υπάρχει και οποίος μπαίνει στην ομάδα θα πρέπει να έχει στο μυαλό του τα εξής τρία δεδομένα, θα ξενυχτίσει, θα πονέσει θα κρυώσει και όλα αυτά χωρίς κανένα όφελος παρά μόνο με την ηθική ευχαρίστηση ότι βοηθήσαμε μια ψυχή.»
Η ομάδα του Παναγιώτη Μήλα επί καθημερινής βάσεως δέχεται καταιγισμό αιτημάτων από ανθρώπους όλων των ηλικιών που θέλουν να πάρουν μέρος στην προσπάθεια των «Angels», βάζοντας το δικό τους λιθαράκι στην εξάλειψη της βίας. Παράλληλα ο ίδιος εκφράζει την χαρά του για την ύπαρξη ομάδων σαν τι δική του οι οποίες προασπίζονται τα δικαιώματα των ζώων, επισημαίνοντας ότι «ο τρόπος που συμπεριφέρεται ένα έθνος στα ζώα δείχνει τον πολιτισμό του.»
Ερωτηθείς για το αν οι υφιστάμενες κυρώσεις που επιβάλει ο νόμος σε όσους διαπράττουν κακουργήματα κατά των ζώων, είναι αυτές που αρμόζουν στα εν λόγω αδικήματα, ο ίδιος εμφανίζεται κατηγορηματικός, χαρακτηρίζοντας τις γελοίες, βασίζοντας την άποψή του αυτή στην ανυπαρξία πραγματικής φυλάκισης «Το γεγονός ότι δεν υπάρχει πραγματική φυλάκιση αυτομάτως υποβαθμίζει την ενέργεια, κάνοντας της να μην θεωρείται κακούργημα. Σχεδόν σε όλες τις χώρες η κακοποίηση των ζώων θεωρείται κακούργημα, ενώ εδώ κάποιος όχι μόνο δεν θα εκτίσει την ποινή του, αλλά θα την εξαγοράσει κιόλας»…
Επιστροφή στην ενότητα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ