Πρόστιμο ύψους 44.350 ευρώ επιβλήθηκε στο Αττικό ζωολογικό πάρκο απο τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ.κ. Σταθάκη και Φάμελλο για παραβίαση του νόμου 4039/12 για τις τελούμενες παραστάσεις των δελφινιών αλλά και την παραβίαση άλλων περιβαλλοντικών διατάξεων.
Η Π.Φ.Π.Ο χαιρετίζει την απόφαση αυτή θεωρώντας ότι αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση του να κλείσει το δελφινάριο, όπως ήδη έχει συμβεί σε μια σειρά άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η Π.Φ.Π.Ο είχε γραπτώς ζητήσει απο το Σώμα Επιθεωρητών του Υπουργείου Περιβάλλοντος την διενέργεια ελέγχου στο Αττικό Πάρκο για παραβίαση σωρείας νομοθετικών διατάξεων.
Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων διακόπτουν την παράσταση με τα δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στην Αθήνα.
Την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018, έγινε μία εκδήλωση στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Στο μοναδικό δελφινάριο της Ελλάδας, οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων προερχόμενοι από την Ελλάδα και την Γερμανία διαμαρτυρήθηκαν έντονα με τη χρήση πλακάρ, ενάντια στο καθεστώς αιχμαλωσίας των δελφινιών. Η παράσταση των δελφινιών διακόπηκε για αρκετά λεπτά.
Ο JörnKriebel, ιδρυτής της ιδιωτικής πρωτοβουλίας «Savethe Ocean», από τη Γερμανία δήλωσε: «Με αυτή τη δράση θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή των επισκεπτών στον πόνο που βιώνουν τα δελφίνια καθημερινά. Οι επισκέπτες μετά την παράσταση επιστρέφουν σπίτι τους, τα δελφίνια όμως δεν μπορούν!
Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο δεν παρέχει ένα περιβάλλον κατάλληλο για αυτά τα ευφυή και λάτρεις της ελευθερίας ζώα. Το προσωπικό δεν έχει τις απαραίτητες επαγγελματικές γνώσεις ούτε την απαραίτητη εμπειρία να ασχολούνται με τα δελφίνια. Το προσωπικό επιτρέπει στους επισκέπτες να εισέρχονται με τα κανονικά παπούτσια τους στους χώρους όπου απαιτείται από τα δελφίνια να πηδήξουν έξω από την πισίνα, όπως και να αγγίζουν τα δελφίνια. Ούτε τα παπούτσια ούτε τα χέρια απολυμαίνονται πριν από την επαφή με τα δελφίνια. Αυτή η πρακτική δεν είναι μόνο αμέλεια, αλλά μπορεί επίσης να είναι θανατηφόρα για τα δελφίνια. Bottlenose δελφίνια σε άλλα δελφινάρια έχουν ξεψυχήσει εξαιτίας βακτηριδίων ανθρώπινης προέλευσης. Δεν μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι έξι δελφίνια έχουν πεθάνει σε αυτόν τον ζωολογικό κήπο από το 2012!
Προτρέπουμε τον διαχειριστή να κλείσει το δελφινάριο και να συμμετάσχει στην κατασκευή ενός επιτηρούμενο θαλάσσιο κόλπο για πρώην δελφίνια αιχμαλωσίας σε δελφινάρια. Ένα άσυλο για πρώην φάλαινες αιχμαλωσίας beluga είναι υπό κατασκευή στην Ισλανδία και θα ανοίξει το 2019. Ένας τέτοιος επιτηρούμενος κόλπος στην Καραϊβική – ο οποίος θα πρέπει να προκύψει τα επόμενα χρόνια- θα ήταν κατάλληλος για τα δελφίνια του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.
Ζητήσαμε από τις τοπικές αρχές να μελετήσουνε τον λογαριασμό κατανάλωσης νερού του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Ο διαχειριστής απέκτησε άδεια να χρησιμοποιηθεί θαλάσσιο νερό για το δελφινάριο μόνο από τον Ιούνιο του 2018. Εδώ και χρόνια κυκλοφορεί η φήμη πως ο διαχειριστής έχει χτίσει παράνομα πηγάδια και έκλεισε τα υπόγεια ύδατα, κάτι που απαγορεύεται!
Η Ελληνική Κυβέρνηση θα μπορούσε να κερδίσει σημαντική στήριξη από τους ψηφοφόρους της αν αποφάσιζε να επιβάλλει απαγόρευση εισαγωγής δελφινιών…