Εξαρτάται. Αλλά και για όσα από αυτά επιτρέπονται, δεν δίνουμε ποτέ, μα ποτέ τα κουκούτσια, γιατί μπορούν να μετατραπούν σε θανατηφόρο παγίδα.
Η δροσερή και γλυκιά σάρκα ενός φρούτου είναι πειρασμός όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τα κατοικίδιά μας. Γνωρίζοντας μάλιστα τη διατροφική τους αξία και την περιεκτικότητα σε βιταμίνες, πολλές φορές τούς προσφέρουμε ένα μηλαράκι ή αχλάδι. Αν πάλι καταπιούν μερικά κεράσια, δεν δίνουμε σημασία. Και όμως, υπάρχουν φρούτα που είναι τοξικά για τα ζώα, κυρίως λόγω των κουκουτσιών τους.
Αβοκάντο: Ο φλοιός, η σάρκα και το κουκούτσι του περιέχουν περσίνη, μια ουσία που προκαλεί στο σκύλο εμετό και διάρροια. Ακόμη, η μεγάλη ποσότητα λίπους τα καθιστά ανθυγιεινά.
Αχλάδια, δαμάσκηνα, ροδάκινα: Τα κουκούτσια τους περιέχουν ενώσεις κυανίου, που είναι δηλητηριώδεις, ενώ επιπλέον μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη του εντέρου. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι εμετός, ανορεξία, πρησμένη κοιλιά, αφυδάτωση, δύσπνοια, ταχυκαρδία, ακόμα και θάνατος.
Βερίκοκα: Τα λαχταριστά βερίκοκα περιέχουν υδροκυάνιο (που είναι ισχυρά τοξικό) σε μίσχους, φύλλα και κουκούτσια. Κάποια είδη είναι πιο τοξικά από άλλα. Καλό είναι να αποφεύγονται.
Ηλιόσποροι: Δεν είναι τοξικοί. Αντίθετα έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας έδειξε ότι συμβάλλουν στη βελτίωση του δέρματος και του τριχώματος του σκύλου. Σε μεγάλη ποσότητα όμως μπορεί να φέρουν διάρροια και διαταραχή του εντέρου, ιδίως σε κουτάβια, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά.
Καρπούζι: Πλούσιο σε βιταμίνες A & C, φυτικές ίνες, ποτάσιο (φυσικό αντιοξειδωτικό), ηλεκτρολύτες και… νερό κάνει καλό στο σκύλο μας αλλά δεν πρέπει να υπερβάλουμε στις ποσότητες που του δίνουμε. Αφαιρέστε πρώτα τη φλούδα και όλα τα κουκούτσια. Μια καλή ιδέα είναι να κρατήσετε τη νόστιμη καρδιά (με τα πολλά κουκούτσια) για εσάς και να του δώσετε τα λευκά πιο άγλυκα αλλά ακούκουτσα μέρη που βρίσκονται δίπλα στη φλούδα.
Κεράσια: Τα κουκούτσια και τα κοτσάνια τους περιέχουν υδροκυάνιο, δηλητήριο ισχυρό για κάθε οργανισμό. Αν τα κουκούτσια μασηθούν, σε μικρή ποσότητα φέρνουν πονοκέφαλο, ίλιγγο, σύγχυση και εμετό. Σε αυξημένη ποσότητα προκαλούν δυσκολία στην αναπνοή, αυξημένη πίεση, ταχυκαρδία, ζημιά στα νεφρά, σπασμούς, κώμα και θάνατο.
Λεμόνια & Πορτοκάλια: Τους αρέσουν; Αν ναι, μπορούν να φάνε, καθαρισμένα και χωρίς κουκούτσια.
Λωτοί: Τα κουκούτσια τους προκαλούν φλεγμονή στα έντερα του σκύλου, με αποτέλεσμα να εμφανίσει διάρροια και πιθανώς υψηλό πυρετό.
Μήλα: Η σάρκα του, πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνη C αλλά και ω3 και ω6 λιπαρά, συμβάλλει στο υγιές, λαμπερό τρίχωμα του σκύλου και στην αντιμετώπιση των δερματικών αλλεργιών. Τα κουκούτσια του όμως περιέχουν αμυγδαλίνη, δηλαδή βιταμίνη Β17, που είναι δηλητηριώδης και εμποδίζει τη μεταφορά οξυγόνου με το αίμα. Βέβαια, αν ο σκύλος καταπιεί μερικά κουκούτσια, θα τα αποβάλει με τα κόπρανα. Αν όμως τα μασήσει, τα συμπτώματα μπορεί να είναι εμετός, δύσπνοια, ταχυκαρδία, αρρυθμία, ακόμη και το να πέσει σε κώμα. Στις γάτες προκαλούν ερεθισμό των εντέρων, αποπροσανατολισμό, δύσπνοια, κώμα και θάνατο.
Μπανάνα: Πλούσια σε ποτάσιο, μπορεί να καταναλωθεί από τους τετράποδους. Αφαιρέστε τα φλούδια γιατί είναι ιδιαίτερα δύσπεπτα και πιθανώς τοξικά.
Πεπόνι: Μπορεί να φάει, εφόσον αφαιρέσουμε τη φλούδα και τα κουκούτσια.
Σταφύλια: Ποιος μπορεί να φανταστεί ότι το δώρο του Διονύσου είναι το πιο δραστικό δηλητήριο για τους σκύλους; Σταφύλια και σταφίδες – βιολογικά και μη, με κουκούτσια και χωρίς – συχνά περιέχουν μια άγνωστη, προς το παρόν, τοξική ουσία, η οποία προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια. Αν αντιληφθείτε ότι το ζώο έχει φάει σταφύλια ή σταφίδες, πρέπει να το πάτε αμέσως στον κτηνίατρο. Η τοξίνη αρχίζει να δρα μέσα σε 24 ώρες. Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν λίγες ώρες μετά τη βρώση. Τα ζώα παρουσιάζουν πολυδιψία, σταματάνε να τρώνε, έχουν πόνους στην κοιλιά και κάποια πέφτουν σε λήθαργο. Τα συμπτώματα αυξάνονται μετά το 24ωρο και μπορεί να διαρκέσουν ημέρες ή και εβδομάδες. Οι αιματολογικές εξετάσεις δείχνουν αυξημένα επίπεδα ασβεστίου, ουρίας, κρεατινίνης και φωσφόρου. Η καταστροφή των νεφρών προχωράει, δεν παράγονται ούρα και ακολουθεί ο θάνατος. Ο κτηνίατρος θα χορηγήσει αντιεμετικά, ενεργό άνθρακα, για να απορροφήσει την τοξίνη από το στομάχι και τα έντερα, και πολλά υγρά για να βοηθήσει τη διούρηση. Ίσως τελικά δεν είναι τυχαία η έκφραση των παλιών «πήγε σαν το σκυλί στ’ αμπέλι».
Σύκα: Δεν είναι τοξικά αλλά είναι βαριά για το στομάχι του, ακόμα και σε μικρές ποσότητες
Φράουλες: Δεν είναι τοξικές…
Επιστροφή στην ενότητα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ