Tι πρέπει να γνωρίζετε για τους εμβολιασμούς του κατοικίδιου σας; Μάθετε πώς να προστατεύσετε τα ζωάκια σας όσο το δυνατόν καλύτερα
Τα πιο πολλά κατοικίδια ζώα στην Ελλάδα είναι σκύλοι και γάτες. Το 14% των ελληνικών νοικοκυριών έχει σκύλο και το 13% γάτα. Τα μηνιαία έξοδα για μια γάτα κυμαίνονται περίπου στα 45 ευρώ. Για έναν σκύλο είναι λίγο περισσότερο (χωρίς τα εμβόλια και την επίσκεψη στον κτηνίατρο). Το 64% των ιδιοκτητών δηλώνει ότι ξοδεύει έως 50 ευρώ τον μήνα για την περιποίηση του ζώου του, ενώ υπάρχουν και άνθρωποι που ξοδεύουν έως 80 ευρώ τον μήνα για τον σκύλο ή τη γάτα τους (το 20%). Στα έξοδα προστίθενται τελευταία και η φιλοξενία τους καλοκαιρινούς μήνες, που φεύγουν όλοι για διακοπές. Οι 7 στους 10 αφήνουν το κατοικίδιο στο σπίτι.
Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμη ανεμβολίαστα κατοικίδια ζώα που δεν είναι αδέσποτα. Στην περίπτωση των δεύτερων, υπεύθυνος για τον εμβολιασμό είναι ο εκάστοτε δήμος. Σκύλοι και γάτες πρέπει μία φορά τον χρόνο να κάνουν το πολλαπλό εμβόλιο, που περιλαμβάνει και το αντιλυσσικό. Το εμβόλιο της Λύσσας είναι απαραίτητο, εκτός των άλλων, για ταξιδέψετε με τον σκύλο ή τη γάτα σας. Είναι δύσκολο να σας επιτραπεί ταξίδι, εάν στο βιβλιάριο υγείας του κατοικίδιού σας δεν υπάρχει δίπλα στο εμβόλιο σφραγίδα και βεβαίωση κτηνιάτρου.
Τα εμβόλια παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας ζώων και ανθρώπων. Προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες, οι οποίες μπορεί να καταλήξουν ακόμα και σε θάνατο. Τα εμβόλια είναι βιολογικά παρασκευάσματα που σκοπό έχουν να ευαισθητοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να παραχθούν αντισώματα ενάντια σε συγκεκριμένους παθογόνους παράγοντες. Τα εμβόλια συνήθως περιέχουν έναν νεκρό ή αδρανοποιημένο νοσογόνο παράγοντα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για μια ασθένεια. Ο παράγοντας αυτός κινητοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να τον αναγνωρίσει ως ξένο και να παραχθούν αντισώματα κατά των νοσημάτων για τα οποία γίνεται ο εμβολιασμός. Σε μελλοντική ενδεχόμενη επαφή του οργανισμού με τον νοσογόνο παράγοντα, σε φυσικές συνθήκες, εφόσον έχει γίνει εμβολιασμός κατά του συγκεκριμένου νοσήματος, έχουμε προστασία κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Υπάρχουν και συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπου το εμβόλιο δρα και θεραπευτικά εκτός από προληπτικά (π.χ. το εμβόλιο κατά των μυκητιάσεων).
Οι εμβολιασμοί στο κατοικίδιό μας, γίνονται για να είναι υγιές και, αν είναι νεαρό σε ηλικία, να μην περάσουμε τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του με νοσηλεία σε κάποιο κτηνιατρείο. Είναι ζωτικής σημασίας να έχει το σωστό πρόγραμμα εμβολιασμού στην κατάλληλη ηλικία.
Αν το σκυλάκι που υιοθετήσαμε είναι πάνω από 4 μηνών και ανεμβολίαστο, τότε υποχρεωτικά κάνουμε έναν πολλαπλό εμβολιασμό τον οποίο και επαναλαμβάνουμε μετά από 21-30 ημέρες προσθέτοντας και το αντιλυσσικό. Στην συνέχεια, τα εμβόλια γίνονται μία φορά τον χρόνο εφόρου ζωής εκτός και κριθεί απαραίτητο για κάποιο παθολογικό λόγο να παραληφθούν (ιδίως σε πολύ μεγάλη ηλικία).
- Ο πρώτος εμβολιασμός αφορά τον τύφο και γίνεται στην ηλικία των 45 ημερών μιας και μέχρι την 43η ημέρα υπάρχουν στο αίμα τα αντισώματα της μητέρας. Στη συνέχεια όταν το σκυλάκι γίνει 60 ημερών γίνεται ο πρώτος πολλαπλός εμβολιασμός που περιλαμβάνει τα στελέχη του Τύφου, Λεπτοσπείρωσης, και Λοιμώδους Ηπατίτιδας.
- Ο δεύτερος μεγάλος εμβολιασμός γίνεται 21 ημέρες μετά έως το μέγιστο 30 ημέρες και περιλαμβάνει τα ίδια στελέχη. Ο τελευταίος εμβολιασμός από την σειρά των βασικών εμβολίων είναι επίσης 21-30 ημέρες μετά τον δεύτερο με την διαφορά ότι κάνουμε ταυτόχρονα και το αντιλυσσικό εμβόλιο. Δύο εβδομάδες μετά και τον τελευταίο εμβολιασμό το σκυλάκι μας είναι πλήρως προστατευμένο.
Σαν έξτρα αλλά πολύ σημαντικοί εμβολιασμοί κρίνονται αυτοί της Λοιμώδους τραχειοβρογχίτιδας, μιας και τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται μεγάλη έξαρση της νόσου που προκαλεί πολύ έντονο βήχα και πιθανώς πνευμονία. Τέλος, εξαιρετικά σημαντικός είναι και ο εμβολιασμός για την Λεϊσμανίαση, μιας και με την συμπληρωματική χρήση εντομοαπωθητικής αμπούλας και λουριού, ουσιαστικά εκμηδενίζουμε τις πιθανότητες για το σκυλάκι μας να ασθενήσει με την μεγαλύτερη μάστιγα της Μεσογείου (καλαζάρ). Εάν ο σκύλος σας χάσει τους ενισχυτικούς εμβολιασμούς του, δεν θα είναι σίγουρο ότι είναι προστατευμένος από λοιμώδη παθογόνα, όπως οι ιοί και τα βακτήρια.
Είναι σημαντικό όμως να μην περιμένουμε μέχρι και το τελευταίο εμβόλιο για να κυκλοφορήσουμε το σκυλάκι μας, αλλά αντιθέτως να το φέρνουμε συνεχώς σε επαφή με άλλα -εμβολιασμένα πάντα- σκυλάκια, γατάκια, αλλά και άλλους ανθρώπους και μικρά παιδιά ώστε να κοινωνικοποιηθεί σωστά! Η περίοδος κοινωνικοποίησης είναι μεταξύ 2-4 μηνών.
Αντίστοιχα, αν το γατάκι που υιοθετήσαμε είναι ανάμεσα στις επτά και εννέα εβδομάδες, αυτή είναι η ιδανική ηλικία για τον πρώτο εμβολιασμό του. Πρέπει να χορηγηθεί αναμνηστική ένεση κατά της γρίπης της γάτας, της πανλευκοπενίας και της λευχαιμίας των αιλουροειδών ανάμεσα στις 12 και 16 εβδομάδες. Ο κτηνίατρός σας θα αξιολογήσει το προφίλ κινδύνου της νεαρής γάτας σας και την καλύτερη ηλικία για τον εμβολιασμό. Θα καταρτίσει ένα πρόγραμμα εμβολιασμού ειδικά προσαρμοσμένο στο γατάκι και τις ανάγκες του. Μόλις το γατάκι σας γίνει ενός έτους, ο κτηνίατρός σας πρέπει επίσης να διαχειρίζεται τις ετήσιες δόσεις για τους ίδιους ιούς…
Επιστροφή στην ενότητα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ