5 από τα πιο όμορφα πάρκα για σκύλους στην Αθήνα
Ας δούμε μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχουμε κατά νου, όταν επισκεπτόμαστε ένα πάρκο σκύλων!
- Ποτέ μην πάτε σε πάρκο σκύλων κουτάβι κάτω των 12 εβδομάδων. Μέχρι αυτήν την ηλικία τα σκυλιά δεν έχουν κάνει όλα τα εμβόλια και υπάρχει κίνδυνος να εκτεθούν σε μικρόβια που ο οργανισμός τους δεν μπορεί ακόμη να καταπολεμήσει. Σε μία ιδανική κοινωνία τα μεγαλύτερα σκυλιά του πάρκου θα ήταν εμβολιασμένα και αποπαρασιτωμένα. Δεν θα έφεραν δηλαδή μικρόβια ή ασθένειες που θα μπορούσαν να βλάψουν το κουτάβι μας. Δεν ζούμε σε μια ιδανική κοινωνία.
- Πριν πάτε στο πάρκο καλό θα είναι να έχετε, με άσκηση, αποβάλει από το σκύλο σας μεγάλο μέρος της ενέργειας του. Θα μου πείτε “Μα γι’ αυτό δεν πάω τον σκύλο μου στο πάρκο; Γιατί να το κάνω πριν;”. Έχετε δίκιο ως ένα βαθμό. Ο σκύλος που έχει να βγει από το σπίτι πολλές ημέρες ή η καθημερινή άσκηση του είναι ελάχιστη, έχει μαζεμένη ενέργεια. Θα βρίσκεται σε υπερδιέγερση. Μόλις τον αφήσετε θα αρχίσει να τρέχει σαν τρελός, να κυνηγάει άλλα σκυλιά, να παίζει λίγο πιο άγρια από ότι πρέπει, είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει κάποιον σκύλο-καυγά. Ο σκύλο σας δεν πάει στο πάρκο μόνο για σωματική άσκηση. Η πνευματική άσκηση που κερδίζει στο πάρκο είναι επίσης πολύ σημαντική.
- Εάν το σκυλί σας δεν έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά ώστε να ξέρει πως να επικοινωνεί με άλλα σκυλιά, μια βόλτα στο πάρκο μπορεί να έχει άσχημα αποτελέσματα. Ένας σκυλοκαβγάς δεν έχει ποτέ ευχάριστα αποτελέσματα.
- Μην αφήνετε ποτέ μικρόσωμα σκυλιά στον ίδιο χώρο με τα μεγαλόσωμα. Τα καλά οργανωμένα πάρκα έχουν ξεχωριστούς χώρους ανάλογα με το μέγεθος και πολλές φορές ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των φυλών. Επειδή αυτό δεν συμβαίνει πάντα πρέπει να έχουμε την προσοχή μας. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα γίνει εάν ένα Λαμπραντόρ 36 κιλών “πατήσει” ένα σκυλάκι που το βάρος του δεν ξεπερνάει τα 5 κιλά. Ένα Rottweiler που “βλέπει” ένα Yorkshire terrier σαν κάτι μαλλιαρό που τρέχει δεν γνωρίζουμε πως μπορεί να αντιδράσει ή τί ένστικτα θα του ξυπνήσει. Ξέρω τι θα πείτε “Το δικό μου σκυλί τα πάει καλά με όλα τα σκυλιά!”. Δεν έχω λόγο να μη σας πιστέψω. Εσείς γνωρίζετε το σκυλί σας καλύτερα από όλους. Στο πάρκο όμως, δεν θα βρίσκεται μόνο το δικό σας σκυλί… (ανέφερα το Rottweiler τελείως τυχαία. Θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε φυλή με ισχυρό “ένστικτο κυνηγού” (Pray Drive).
- Είναι πολύ σημαντικό να έχετε μάθει στο σκύλο σας να έρχεται όποτε το φωνάζετε. Το “Έλα” σημαίνει “Άφησε ότι κάνεις και έλα εδώ”. Φυσικά και δεν είναι εύκολο. Εάν αυτό που κάνει ο σκύλος σας έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από εσάς ή του δίνει μεγαλύτερη ευχαρίστηση, δεν θα είναι εύκολο να το αφήσει. Η εντολή αυτή θέλει καλή εξάσκηση. Δώστε στο σκύλο σας ένα πολύ καλό λόγο για να έρχεται!
- Να έχετε πάντα το νου σας. Τα καλά οργανωμένα πάρκα έχουν ανθρώπους καταρτισμένους που επιβλέπουν τα σκυλιά καθώς παίζουν, ώστε εάν η κατάσταση “ξεφύγει” λίγο να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους. Στην αντίθετη περίπτωση να παρατηρείτε το σκυλί σας προσεκτικά και αν χρειαστεί να το “διορθώνετε”.
- Ποτέ μην πάτε στο πάρκο θηλυκό σκυλί που βρίσκεται σε οίστρο. Φαντάζομαι πως καταλαβαίνεται τους λόγους…
- Ποτέ μην αφήνετε το λουρί πάνω στο σκύλο όταν αυτός παίζει ελεύθερος στο πάρκο. Εάν μπερδευτεί στα πόδια του καθώς τρέχει ή πιαστεί κάπου, υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστεί.
- Μην σηκώνετε ξαφνικά το μικρόσωμο σκυλί σας. Είναι ενστικτώδης κίνηση που κάνουμε όταν θεωρούμε πως κινδυνεύει το σκυλί μας, να θέλουμε να το πάρουμε πάνω μας. Είναι μία πολύ λανθασμένη κίνηση και είναι εκατοντάδες οι άνθρωποι που έχουν τραυματιστεί. Την στιγμή που εσείς σηκώνετε το σκυλάκι γρήγορα στην αγκαλιά σας ώστε να το προστατέψετε, από την οπτική κάποιου σκύλου είναι ένα αντικείμενο που ανεβαίνει γρήγορα προς τα πάνω και θα πρέπει να το πιάσει. Το πιθανότερο είναι να πηδήξει πάνω σας, ακόμα και να σας δαγκώσει.
- Μη πάτε το κουτάβι σας στο πάρκο για κοινωνικοποίηση εάν δεν είστε σίγουροι πως τα υπόλοιπα σκυλιά είναι καλά κοινωνικοποιημένα. Μία άσχημη εμπειρία (δάγκωμα) του κουταβιού σας σε μικρή ηλικία μπορεί να του αφήσει άσχημο “αποτύπωμα” στο μυαλό με συνέπεια να εκδηλώσει συμπεριφορές όπως για παράδειγμα επιθετικότητα ως ενήλικας σκύλος.
Πηγή: Doggrin.gr