ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΙΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
Πόσες φορές έχεις δει κάποιον άνθρωπο σε αναπηρικό αμαξίδιο και έχεις νιώσει θλίψη; Εγώ αντίθετα νιώθω απίστευτη χαρά, όταν τους βλέπω να μην τα παρατάνε, να συνεχίζουν τις αθλητικές τους δραστηριότητες, τις δουλειές τους και να είναι χαρούμενοι. Ακόμη περισσότερη χαρά νιώθω, όταν βλέπω πως ένα ζωάκι σε αναπηρικό αμαξίδιο, δεν τα παρατάει.
Πρόσφατα, βρέθηκα στο πιο θετικό event που έχω πάει στην ζωή μου. Η Pet Mobility, γιόρταζε τα 4 χρόνια της και δεν θα μπορούσα να λείπω. Για την ιστορία η Pet Mobility, είναι μια ομάδα εφευρετικών κτηνιάτρων και μηχανολόγων, που αποφάσισε να καταρρίψει την «λύση» της ευθανασίας. Το 2015 δημιούργησαν το πρώτο αναπηρικό τροχήλατο και έκτοτε επανέφεραν την ελπίδα στους ιδιοκτήτες και στα κατοικίδια τους. Να σημειωθεί πως το κάθε αμαξίδιο είναι ειδικά διαμορφωμένο, σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε ζώου. Πράγμα, που το καθιστά μοναδικό.
Σε αυτή την γιορτή, μπορούσες να δεις πολλά ζωάκια με ή χωρίς αμαξίδιο, να παίζουν με ασφάλεια και να περνούν όμορφα, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του πάρκου σκύλων, στην Γλυφάδα. Συνυπήρχαν αρμονικά, χωρίς να τα επηρεάζει το εκάστοτε κινητικό τους πρόβλημα. Εμείς οι μεγάλοι από την άλλη, απολαμβάναμε τα υπέροχα εδέσματα, αλλά και την ιδιαίτερη τούρτα που διακοσμούσε το τραπέζι. Την παράσταση φυσικά έκλεψε το λούτρινο, γεμάτο εκτυφλωτικές πούλιες ζωάκι, που φορούσε ένα αναπηρικό αμαξίδιο. Αυτός είναι ο σκοπός της Pet Mobility, να προσφέρει χαρά στο κάθε ζώο και ιδιοκτήτη.
Ενδιάμεσα στο παιχνίδι και στις κτηνιατρικές συζητήσεις, κατάφερα να κλέψω λίγο από τον χρόνο του πολυμήχανου κτηνίατρου, Αλέξανδρου Βαρδαξόγλου. Σκοπός μου, να μου λύσει κάποιες από τις απορίες που είχα, όσον αφορά τα τροχήλατα.
– Τα περισσότερα ζωάκια που χρησιμοποιούν αμαξίδιο είναι από κάποιο ατύχημα ή από πρόβλημα υγείας;
«Εξαρτάται συνήθως από το είδος του ζώου, χωρίς φυσικά αυτό να είναι ο κανόνας. Η πλειοψηφία των δεσποζόμενων σκύλων που χρησιμοποιούν αμαξίδια, οφείλεται κυρίως σε προβλήματα υγείας που έχουν να κάνουν συνήθως με την σπονδυλική στήλη ή λόγω γηρατιών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κίνηση τους, ενώ οι γάτες συνήθως από πτώσεις μεγάλων υψών. Από την άλλη πλευρά τα αδέσποτα σκυλάκια και γατάκια συνήθως από τροχαία ατυχήματα ή πυροβολισμούς».
– Εφόσον αυτό μπορεί να συμβεί και από πρόβλημα υγείας, πως μπορούμε να βοηθήσουμε και να προφυλάξουμε τα ζώα μας;
«Τα προβλήματα υγείας σχετίζονται συνήθως με το είδος και την φυλή του ζώου. Η κτηνιατρική πρόληψη είναι το παν. Αυτό σημαίνει πως ο κτηνίατρος, είναι ο μόνος αρμόδιος που μπορεί να ενημερώσει σωστά έναν ιδιοκτήτη. Ο κηδεμόνας του ζώου πρέπει να επισκέπτεται τακτικά τον κτηνίατρο και να τον ενημερώνει για την εξέλιξη ή πορεία του ζώου».
– Είναι εύκολη η προσαρμογή του ζώου ή αντιμετωπίζεις δυσκολίες;
«Εξαρτάται κυρίως από το είδος, την ιδιοσυγκρασία και τον χαρακτήρα του ζώου. Τα σκυλάκια συνήθως δέχονται πιο εύκολα έναν χειρισμό ή κάτι καινούργιο πάνω τους, σε αντίθεση με τις γάτες, που συνήθως είναι πιο φοβικές και αντιδρούν σχετικά εύκολα. Βέβαια πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις. Γι’ αυτό και θα πρέπει να αξιολογείται η κατάσταση του ζώου τόσο ιατρικά όσο και σε ψυχολογικά. Η δουλειά μας, δεν είναι μόνο να κατασκευάζουμε ένα μεταλλικό αντικείμενο με τροχούς, αλλά να εξετάζουμε την ικανότητα του ζώου να κινείται με ασφάλεια, πάνω στο αμαξίδιο και να αξιολογούμε το ποσοστό λειτουργίας του. Αυτό σημαίνει πρακτικά, πως το ζώο αρχικά εξετάζεται κλινικά και γίνονται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις αν δεν έχουν ήδη προηγηθεί, ώστε από ιατρικής πλευράς να είναι υγιές».
– Πως θα ήθελες να εξελιχθεί η pet mobility;
«Η Pet Mobility εξελίσσεται διαρκώς και αυτό σημαίνει, συνεχόμενη ενημέρωση και βελτίωση των προϊόντων μας. Τα προσθετικά μέλη πλέον είναι το επόμενο μας βήμα. Ξεκινήσαμε με την 3D κατασκευή κάποιων προσθετικών και στοχεύουμε σύντομα στην ευρεία χρήση τους, σε όσα ζώα τα έχουν ανάγκη».
Εν κατακλείδι, θα ήθελα να φωνάξω με όλη μου την δύναμη, ένα τεράστιο ευχαριστώ σε αυτήν την ομάδα. Γιατί καταφέρνει να φέρει πίσω το χαμόγελο και την ελπίδα στα πρόσωπα όλων μας, κατοικίδιων και μη, μέσα στον σημερινό ατομικισμό και την αδιαφορία. Όσο θα υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι, θα υπάρχει και η ελπίδα, πως κανένα ζώο ή άνθρωπος δεν θα υποφέρει.
Περισσότερες πληροφορίες και να επικοινωνήσεις με την ομάδα της Pet Mobility εδώ, αλλά και σε Instagram, Facebook και YouTube.
Επιστροφή στην ενότητα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ