Πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα να αποκτήσετε σκύλο; Το σκεφτήκατε καλά; Έχετε τη σύμφωνη γνώμη όλης της οικογένειας; H νοικοκυρά του σπιτιού το ξέρει; Τα παιδιά θα ασχοληθούν ουσιαστικά με τον σκύλο; Τα οικονομικά σας αντέχουν τη φροντίδα του; Αν ναι, μπράβο σας!

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΑΡΑ

Pet-stories

Η υπεύθυνη οικογένεια λαμβάνει σοβαρά υπόψη της ότι ένας σκύλος χρειάζεται χρόνο, χώρο αλλά και την ανάλογη οικονομική άνεση. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι το νέο μέλος της οικογένειας είναι απαραίτητο να ζει στο σπίτι μαζί μας. Ο σκύλος θέλει τη συντροφιά μας και εμείς τη δική του. Ο σκύλος που μεγαλώνει μαζί μας (πάντα με κανόνες) είναι ευτυχισμένος, έξυπνος, καλύτερος φύλακας (εφόσον η φυλή του το επιτρέπει) και βεβαίως εκπαιδεύσιμος. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο νόμος πλέον απαγορεύει να έχουμε ως μόνιμη κατοικία του ζώου μας τον οποιοδήποτε εξωτερικό χώρο του σπιτιού. Θα πρέπει να έχουμε τον χρόνο ώστε ο χνουδωτός μας φίλος να μην χάνει ούτε μία βόλτα. Η άσκηση είναι απαραίτητη για τη σωματική του υγεία, την εκτόνωσή του, αλλά κυρίως, την κοινωνικοποίησή του. Επιπλέον τα οικονομικά μας θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες που ξεκινούν με τον ερχομό του σκύλου στο σπίτι. Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μία σειρά.

Επαφή µε εκπαιδευτή σκύλων πριν από την απόκτηση του κουταβιού

Στην Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες φυλές σκύλων. Σκύλοι φύλακες, σύντροφοι, κυνηγόσκυλα. Φυλές µικρόσωµες, µεσαίες, µεγαλόσωµες, γιγαντόσωµες. Με µακρύ τρίχωµα ή µε κοντό τρίχωµα. Σκύλοι που θέλουν αρκετή άσκηση και άλλοι που χρειάζονται λιγότερη. Η επαφή µε κάποιον εκπαιδευτή σκύλων πριν πάρουµε τη µεγάλη απόφαση δεν είναι µόνο δείγµα υπευθυνότητας, αλλά και αναγκαία για την αποφυγή µιας επιλογής, που ενδεχοµένως, να µην ανταποκρίνεται σε ό,τι έχουµε στο µυαλό µας. Ο εκπαιδευτής θα δει το σπίτι µας, θα ακούσει τις ανάγκες µας, θα µάθει πόσο ελεύθερο χρόνο διαθέτουµε, ώστε η συµβίωση µε το καινούργιο µέλος της οικογένειάς µας να είναι η καλύτερη δυνατή.

Από που θα πάρουμε τον σκύλο

A. PET SHOP – Ο πιο διαδεδομένος χώρος πώλησης κατοικίδιων

Τα μαγαζιά ανταποκρίνονται κυρίως σε αυτούς που έχουν καταλήξει στην αγορά καθαρόαιμου κουταβιού με μικρό κόστος. Η έρευνα αγοράς όμως είναι υποχρεωτική, καθώς κάποια από τα καταστήματα αυτά, δεν πωλούν πάντα… τα υγιέστερα κουτάβια. Προτιμάμε πάντα Pet Shops που τα σκυλάκια προς πώληση δεν είναι σε κοινή θέα και αυτό για να μειώσουμε όσο το δυνατόν, την ταλαιπωρία του ζώου. Σκύλος που έχει περάσει από αρκετά χέρια, πολλές ώρες ταξιδιού για να φτάσει στην χώρα μας, είναι ιδιαίτερα καταπονημένος σε ότι αφορά την υγεία του και συχνά με επιπτώσεις στον χαρακτήρα του.

B. ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΚΤΡΟΦΕΑΣ – Για αυτούς που θέλουν έναν πραγματικά καθαρόαιμο σκύλο

Οι επίσημοι εκτροφείς σκύλων με πολύ αγάπη για την φυλή που εκτρέφουν, είναι οι καταλληλότεροι για να μας υποδείξουν το «ιδανικό» κουτάβι. Η επικοινωνία μαζί τους θα μας βοηθήσει να καταλήξουμε στην σωστή απόφαση. Τα όποια άγχη μας για την καθαροαιμία του ζώου ή τυχόν μελλοντικά προβλήματα υγείας, ο εκτροφέας είναι σε θέση να μας τα καλύψει.

Γ. ΦΙΛΟΖΩΪΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ – Για τους λιγότερο απαιτητικούς και περισσότερο φιλόζωους

Στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές δεκάδες φιλοζωικών σωματείων. Στόχος τους λιγότερα έως και καθόλου αδέσποτα στους δρόμους. Η υιοθέτηση ενός κουταβιού ή και πολλές φορές ενήλικου ζώου από φιλοζωικό σωματείο, είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να δείξουμε με πράξεις την αγάπη μας για τα ζώα. Συνήθως στα καταφύγια αυτά θα βρούμε ημίαιμα σκυλάκια, παρόλαυτά και τα καθαρόαιμα δεν αποκλείονται. Ο ημίαιμος σκύλος δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον καθαρόαιμο. Αντιθέτως ο “άνευ διαπιστευτηρίων” σκύλος σπάνια κινδυνεύει από κληρονομικές ασθένειες. Βέβαια εδώ πρέπει να διευκρινιστεί, ότι για αυτούς που αναζητούν σκύλο συγκεκριμένου σκοπού (καθήκοντα ασφαλείας, κυνήγι κ.λπ.) η επιλογή θα πρέπει να ξεκινήσει από τις δύο ανωτέρω περιπτώσεις.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ.gr στην θεματική ενότητα Pet Stories.