Έφτασε η ώρα για διακοπές και για κάποιους από εμάς τα κατοικίδιά μας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, άρα και των διακοπών μας! Είτε έχεις ζωάκι χρόνια, είτε μόλις απέκτησες, υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν φύγεις ή ακόμα και πριν κανονίσεις τις διακοπές σου. Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και οι διακοπές με το κατοικίδιο απαιτούν προνοητικότητα και προετοιμασία.
Πού και πώς θα πας;
Πού θα μείνεις και πού θα κολυμπήσεις;
Τι ισχύει από πλευράς νομοθεσίας;
Τι να προσέξεις;
Τι να πάρεις μαζί σου;
Και πολλά ακόμα ερωτήματα που δεν θα μείνουν άλλο αναπάντητα! Η ομάδα του yellowday σού αποκαλύπτει όλα όσα θα πρέπει να ξέρεις πριν φτάσεις στην πολυπόθητη πρώτη βουτιά των διακοπών σου (παρέα με το κατοικίδιό σου).
Pet friendly νησιά & παραλίες
Ωραία, το αποφάσισες να πας διακοπές με το κατοικίδιό σου, αλλά πρέπει να βρεις και πού. Το “πού” λοιπόν είναι ένας μοναδικός συνδυασμός καταλύματος που επιτρέπει ζώα και παραλιών που είναι “φιλικές προς τα κατικοίδια”! Για να κλείσεις τις διακοπές σου μην αρκεστείς μόνο στις on line υποσχέσεις, πρέπει να μιλήσεις και τηλεφωνικά με τον ξενοδόχο για να δεις πόσο διατεθειμένος είναι πραγματικά να φιλοξενήσει το ζωάκι σου. Σε περίπτωση που έχεις σκύλο, και μάλιστα μεγαλόσωμο, καλό θα ήταν να το αναφέρεις από πριν γιατί δεν υποστηρίζουν όλα τα καταλύματα τα μεγαλύτερα ζωάκια.
Σε ό,τι αφορά τις παραλίες υπάρχουν οι γενικοί κανόνες – που ισχύουν μόνο για τα σκυλάκια, μιας και οι γάτες δεν είναι fun του είδους – και είναι οι εξής 5:
1. Να αποφύγεις τις άκρως τουριστικές παραλίες, που γίνεται κοσμοπλημμύρα.
2. Βάσει της ισχύουσας μέχρι τώρα νομοθεσίας (ν. 4039/2012 -καθώς και κατά τον προϊσχύοντα 3170/2003) επιτρέπεται ο περίπατος του σκύλου σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους αρκεί να συνοδεύεται. Το κολύμπι όμως επιτρέπεται μόνο σε ερημικές παραλίες. Οπότε αν κάποιος παραπονεθεί καλό θα ήταν να απομακρύνεις το κατοικίδιό σου από την θάλασσα, αλλά όχι και από την παραλία.
3. Φτιάξε μια όμορφη μεγάλη σκιά, σε ένα δροσερό μέρος, βάλε το νεράκι του και απόλαυσε ένα υπέροχο μπάνιο. Βρες ένα πιο απόμερο σημείο για να μην έχεις θέματα με τους υπόλοιπους λουόμενους! Το σκυλάκι θα πρέπει να είναι δεμένο στην ομπρέλα ή στο σημείο που βρίσκεσαι και όχι ελεύθερο.
4. Επίσης, οι τετράποδοι φίλοι μας έχουν την τάση μετά το μπάνιο να τινάζονται, οπότε θα πρέπει να προνοήσεις να τον κατευθύνεις να βγει από καποιο σημείο που δεν θα ενοχλεί τους άλλους λουόμενους.
5. Τα ζωάκια μας είναι σαν τα παιδιά! Δεν αντέχουν και δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο. Οπότε φρόντισε να επισκέπτεσαι την παραλία πρωινές ή απογευματινές ώρες και να έχεις πάντα κοντά το νερό του (και ένα μπουκάλι νερό για να του ανανεώνεις στο μπολ του).
Πέρα όμως από τους γενικούς κανόνες που πρέπει να τηρήσεις όπου και αν επιλέξεις να πας, υπάρχουν και κάποιες παραλίες που ήδη έχουν αποκτήσει την “Pet Friendly” φήμη τους. Οι φήμες, λοιπόν, θέλουν τη Σαμοθράκη να είναι μακράν -εδώ και πολλά χρόνια- η Νο 1 επιλογή για τους ζωόφιλους. Στην ίδια φιλοσοφία – με κατοίκους και τουρίστες να σιγοντάρουν προς αυτήν την κατεύθυνση – ακολουθούν η Λήμνος και η Μυτιλήνη, η Ιθάκη (παραλίες Ταμπακαριό στο Βαθύ, Πλακούτσες στο Κιόνι), η Πάρος (παραλίες Αη Γ ιάννης Καλυβίτης, Κροτήρι και Καμινάκι), η Νάξος (παραλία Άη Γιάννηδες και Λαγούνα), η Δονούσα (παραλία Πλάκες), η Σχοινούσα (παραλία Μερσίνι), τα Κουφονήσια (παραλίες Παριανός 1, Παριανός 2, Χοντρός Κάβος 1 και Χοντρός Κάβος 2) τα Κύθηρα, αλλά και πιο κοντά στην Αθήνα το Αγκίστρι και η Αίγινα. Επειδή όμως η παραλίες στη χώρα μας είναι πάρα πολλές, δες εδώ όλες τις παραλίες όπου επιτρέπεται το κολύμπι ζώων συντροφιάς με τη σφραγίδα του νόμου και κανόνισε τις διακοπές σου.
Με αεροπλάνα και βαπόρια…
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις -πριν καν ετοιμάσεις βαλίτσα- είναι να διαβάσεις εδώ τι ακριβώς ορίζει η νομοθεσία για τη μετακίνηση των ζώων συντροφιάς. Ενώ στα παρακάτω link μπορείς να δεις αναλυτικά τους κανονισμούς μετακίνησης για κάθε μέσο μεταφοράς:
Μεταφορά στις αμαξοστοιχίες και στα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Μετακίνηση με μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό & ηλεκτρικό) ΣΤΑΣΥ
Μπορεί να μην σε ενθουσιάζει η ιδέα – και σε καταλαβαίνουμε – αλλά μάλλον πρέπει να αγοράσεις ένα κλουβί μεταφοράς ζώου. Γιατί στα περισσότερα μέσα μεταφοράς επιβάλλεται! Σε περίπτωση, δε, που δεν έχεις το ζωάκι σου σε κλουβί θα πρέπει να προσέχεις πάρα πολύ να μην ενοχλήσεις τους συνταξιδιώτες σου, ενώ οι σκύλοι ίσως χρειαστούν και φίμωτρο.
Κάτι πολύ σημαντικό, που σίγουρα δεν πρέπει να θεωρήσεις αυτονόητο, είναι η μεταφορά σου μέχρι το αεροδρόμιο, το τρένο ή το λιμάνι. Αν αποφασίσεις να καλέσεις ταξί, οφείλεις να ενημερώσεις ότι θα έχεις μαζί σου κάποιο ζωάκι. Σε περίπτωση που δεν το κάνεις προετοιμάσου για πολλά άγρια βλέμματα από πλευράς του ταξιτζή, γκρίνια και πιθανόν επιπλέον χρεώσεις! Τι μπορείς να κάνεις για να μην ταλαιπωρηθείς; Χρησιμοποίησε την προσφορά του yellowday για 3 διαδρομές εντός Αττικής και βρες εύκολα και ξένοιαστα το ταξί που θα μεταφέρει με ασφάλεια το κατοικίδιό σου χωρίς επιπλέον χρέωση και χωρίς… γκρίνια!
Αν πάλι έχεις επιλέξει road trip με δικό σου μέσο, τότε φρόντισε να στρώσεις κάποιο προστατευτικό ύφασμα μέσα στο αυτοκίνητο και να κάνεις συχνές στάσεις για να βγαίνει το ζωάκι σου, να τεντώνεται, να πίνει νερό και να κάνει την βόλτα του, αν θέλει. Αν δε θες να έχεις “ατυχήματα”, ξεκίνα 24 ώρες πριν το ταξίδι να μειώνεις λίγο το φαγητό και 3 ώρες πριν την αναχώρηση να μην φάει τίποτα. Σκέψου, μάλιστα, το ενδεχόμενο να δώσεις στο ζωάκι σου κάτι για τη ναυτία, αν γνωρίζεις ότι υπάρχει πιθανότητα να ζαλιστεί…
Επιστροφή στην ενότητα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ