Το κουτάβι ήρθε. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Πού θα κοιµηθεί; Εµείς θα κοιµηθούµε; Θα διαλύσει το σπίτι; Θα λερώνει παντού;
του Μιχάλη ∆ιαµαντάρα, εκπαιδευτή σκύλων
Από την πρώτη στιγµή που θα κάνει την είσοδό του το κουτάβι στο σπίτι µας, είναι απαραίτητο να µπούνε κανόνες. Ο σκύλος, ως ζώο αγέλης, θα προσπαθήσει άµεσα να πάρει τη θέση του στην ιεραρχία της οικογένειας (αγέλη). Οι κανόνες που θα επιβάλουµε προσδιορίζουν τι επιτρέπεται να κάνει και τι όχι, µε αποτέλεσµα την αρµονική συµβίωση. Ο ιδιόκτητης (κηδεµόνας) του σκύλου πρέπει είναι δίκαιος και να του συµπεριφέρεται µε συνέπεια. Η συνέπεια χαρακτηρίζει την εκπαίδευση του σκύλου σε όλες τις στιγµές της ζωής του. Χωρίς πειθαρχηµένο ιδιοκτήτη εκπαίδευση δεν υπάρχει.
Αξεσουάρ
1. Κλουβί περιορισµού
Ο σκύλος στο φυσικό του περιβάλλον ενστικτωδώς προσπαθεί να βρει ένα «σπίτι», µια φωλιά. Εκεί νιώθει ασφαλής από τυχόν εχθρούς. Τις περισσότερες φορές δεν είναι τίποτα άλλο από µια µικρή λακκούβα στο χώµα ή µια στενή σπηλιά. Στον δικό µας χώρο θα προτιµούσε να πάει κάτω από το τραπέζι ή πίσω από τη µεγάλη κουρτίνα του σαλονιού. Στην πραγµατικότητα σπίτι του θα γίνει το κλουβάκι. Εκεί θα περνάει τις ώρες της ηµέρας που δεν µπορούµε να τον επιτηρούµε και να είµαστε σίγουροι για την ασφάλειά του. Πιο συγκεκριµένα, η χρήση του κλουβιού βασίζεται σε δύο στοιχεία:
(α) Ο σκύλος δεν λερώνει εκεί που κοιµάται, γι’ αυτό και οι διαστάσεις του κλουβιού δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερες από το σώμα του.
(β) Η σωστή εκπαίδευση του κουταβιού −όπως τονίσαμε− προϋποθέτει συνεπή και δίκαιο ιδιοκτήτη. Εφόσον, λοιπόν, ο σκύλος κυκλοφορεί ελεύθερος στο χώρο μόνο «υπό το βλέμμα μας», τότε τυχόν λάθη του διορθώνονται άμεσα. Εντός περιορισμού οι αταξίες είναι ελάχιστες. Με αυτό τον τρόπο το κουτάβι σύντομα θα καταλάβει τι ζητάμε και πώς να συμπεριφέρεται. Αν δεν μαλώνουμε άσκοπα το σκύλο μας, τον βοηθάμε να γίνει υπάκουος και συνεργάσιμος.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Είναι σημαντικό η προσαρμογή στο κλουβάκι να γίνει σταδιακά και από τη μεριά μας θα πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να αφιερώσουμε χρόνο για αυτό το σκοπό (ενδείκνυνται τα Σαββατοκύριακα). Έχουμε υπόψη μας τα εξής:
– Η είσοδος στο νέο του σπίτι να συνοδεύεται πάντα με επιβράβευση
– Στον χώρο του να υπάρχουν παιχνίδια (κατάλληλα πάντα με το μέγεθός του) και ένα δικό μας ρούχο για τη μυρωδιά μας
– Σε τακτά χρονικά διαστήματα να κλείνουμε την πόρτα
– Ο χρόνος παραμονής να επεκταθεί σιγά – σιγά.
Πολύ γρήγορα το νέο σπίτι (κλουβί) θα αποτελέσει το πιο ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον του κουταβιού παρέχοντας μας λύση για τις ώρες που εμείς θα απουσιάζουμε. Σε αυτή την περίπτωση η χρήση συσκευών, όπως η τηλεόραση αν η λειτουργία της έχει συνδυαστεί με την παρουσία μας στον χώρο και ένα παιδικό πορτατίφ αν δεν υπάρχει αρκετό φως, θα συντελέσει στην ηρεμία του ζώου.
2. Πάνες ή υποσέντονα
Κατά τούς πρώτους μήνες της ζωής του κουταβιού στο σπίτι μας, όπως θα μας εξηγήσει ο κτηνίατρος, οι βόλτες είναι απαγορευτικές. Είναι αναγκαίο λοιπόν να δημιουργήσουμε μία «τουαλέτα» στον χώρο μας. Αυτό που θα μας βοηθήσει είναι ένα μεταλλικό παρκάκι. Μέσα στο πάρκο θα τοποθετηθεί ένα «στρώμα» από τις ειδικές πάνες. Με το δεδομένο πως υπάρχει πρόγραμμα στην διατροφή αλλά και στην επίσκεψη του κουταβιού στην τουαλέτα, σύντομα θα έχουμε αντιμετωπίσει επιτυχώς αυτό το θέμα. Είναι σημαντικό να επιβραυέβουμε άμεσα το κουτάβι σε κάθε επιτυχημένη ενέργεια.
3. Λιχουδιές
Ο καλός ιδιοκτήτης οφείλει να είναι δίκαιος τόσο στις διορθώσεις όσο και στις επιβραβεύσεις. Είναι εκπαιδευτικά αποδεδειγμένο πως αν δώσουμε την απαραίτητη σημασία σε ένα αληθινά θετικό «μπρρράβο!» την σωστή στιγμή, μειώνουμε δραστικά πολλά αρνητικά «μη!». Εργαλείο επιβράβευσης μπορεί να είναι η ίδια η τροφή του, χωρίς βέβαια να υποτιμήσουμε την αξία του δικού μας χαδιού.
4. Παιχνίδια
Θέλετε να συνεχίσετε να έχετε κινητό τηλέφωνο; Το τραπεζάκι του σαλονιού θα παραμείνει με τέσσερα πόδια; Ξεχάσατε τα γυαλιά σας στην πολυθρόνα και ελπίζετε να τα ξαναβρείτε;
Αν ναι, τότε είναι ανάγκη στις πρώτες αγορές που θα προβείτε για το κουτάβι, να αγοράσετε παιχνίδια κατάλληλα για το μέγεθος και τη φυλή του, που θα του κινούν το ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα θα αντέχουν στα συνεχή δαγκώματα. Το καλό παιχνίδι αποτελεί ισχυρό κίνητρο στην εκπαίδευση, συνιστά αποτελεσματικό μέσο εκτόνωσης του κουταβιού. Τέλος είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ακόμη και τα πιο ευφάνταστα παιχνίδια μπορούν να γίνουν βαρετά. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ποτέ δεν δίνουμε πολλά μαζί, αλλά τα εναλλάσσουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα (εβδομαδιαία).
Επιστροφή στην ενότητα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ