Πώς μαθαίνει να πηγαίνει ήρεμα βόλτα, δίπλα στον κηδεμόνα του

ΤΗΣ Τζούλη Τούντα

Οι λόγοι που τεντώνει το λουρί του και πώς μπορείτε να διορθώσετε αυτή τη συμπεριφορά

«Βάσανο» είναι για πολλούς κηδεμόνες σκύλων ο περίπατος παρέα με τον χνουδωτό τους φίλο, καθώς τεντώνει διαρκώς το λουρί του.

Κοινώς, τους … πάει βόλτα!

«Η βόλτα είναι, ίσως, η σημαντικότερη στιγμή της ημέρας για τον σκύλο μας. Είναι η ώρα για εκτόνωση, κοινωνικοποίηση ή και της τουαλέτας.

Τις περισσότερες φορές η βόλτα γίνεται κουραστική ή και επικίνδυνη, καθώς ο τετράποδος φίλος μας δεν σταματάει να μάς τραβάει.

Έχετε αναρωτηθεί όμως, γιατί τεντώνει το λουρί του κατά τη διάρκεια της βόλτας»; θέτει το ερώτημα, ο εκπαιδευτής σκύλων, Μιχάλης Διαμαντάρας.

Διευκρινίζει ότι, κάθε σκύλος, ανάλογα με την ηλικία του, τραβάει τον κηδεμόνα του για διαφορετικές αιτίες. Η βόλτα για το κουτάβι είναι, κυρίως, ώρα εξερεύνησης. Ό,τι κινείται ή το μεταφέρει ο αέρας (πεταλούδες, φύλλο, χαρτοπετσέτες κ.α) είναι λόγος για τράβηγμα.

Ο ενήλικας σκύλος, όπως λέει ο κ. Διαμαντάρας, θα τραβήξει γιατί έτσι τον μάθαμε ή γιατί δεν φροντίζουμε για την επαρκή εκτόνωσή του.

Ποια είναι τα λάθη μας

  1. Οι αγχωτικές μικρές βόλτες που το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να κάνει την ανάγκη του.
  2. Τον ακολουθούμε σε κάθε του πορεία ενώ εκείνος μας τραβάει. Για παράδειγμα, όταν βλέπει τους τετράποδους φίλους του.
  3. Δεν φροντίσαμε για την κοινωνικοποίηση του από τη μικρή του ηλικία. Που σημαίνει ότι, ο σκύλος μας, όταν βγαίνει έξω, μπορεί να φοβάται αντικείμενα, όπως για παράδειγμα τον κάδο απορριμμάτων ή τις συνθήκες που επικρατούν τη δεδομένη στιγμή (πολυκοσμία). Και τραβάει το λουρί του για να φύγει από το μέρος.

Πώς θα διορθώσουμε αυτή τη συμπεριφορά

«Ο σκύλος μας πρέπει να βγαίνει περίπατο, τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα, διάρκειας περίπου μισής ώρα.

Με ποιον τρόπο θα χειριστούμε το τράβηγμα εξαρτάται από την ηλικία του σκύλου μας, τη φυλή κ.α
Απαραίτητο αξεσουάρ για να ξεκινήσουμε την εκπαίδευση του είναι ο εκπαιδευτικός οδηγός δύο μέτρων.

Το λουρί αυτό, θα μας επιτρέψει, ανάλογα με τις συνθήκες, να έχουμε κοντά μας ή πιο μακριά μας τον σκύλο.

Για να έχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε θα πρέπει να έχουμε υπομονή, επιμονή και συνέπεια.

Σε κάθε τράβηγμά του, αλλάζουμε με γρήγορη κίνηση την κατεύθυνση. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα του λέμε «Κάτσε» και του δίνουμε λιχουδιά.

Σταδιακά, βόλτα με τη βόλτα, θα παρατηρήσουμε την μείωση ή την εξάλειψη του τραβήγματος.

Αυτό συμβαίνει επειδή του αποσπάμε την προσοχή από τα γύρω ερεθίσματα και παράλληλα του δείχνουμε ότι η βόλτα γίνεται με τους δικούς μας όρους», εξηγεί ο κ. Διαμαντάρας και τονίζει ότι: «Η βόλτα είναι πάρα πολύ σημαντική για τον σκύλο μας. Αν του την στερούμε, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να έχουμε έναν δυστυχισμένο σκύλο.

Είναι ανάγκη λοιπόν, να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να γίνει πιο εύκολη τόσο για εμάς όσο και για τον τετράποδο φίλο μας».

 

___________________________________________

* Ο κ. Μιχάλης Διαμαντάρας, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως συνοδός στρατιωτικών σκύλων στην Πολεμική Αεροπορία το 1990, όπου και υπηρέτησε επί 10 χρόνια.

Από το 2000 ασκεί το επάγγελμα του εκπαιδευτή σκύλων και όπως λέει: «έχω εκπαιδεύσει σκύλους, σχεδόν όλων των φυλών, λαμβάνοντας πάντα υπ΄όψιν τόσο τον χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες του σκύλου όσο και τις ανάγκες του κηδεμόνα του. Στόχος μου είναι με την προεκπαίδευση, την κοινωνικοποίηση, τη βασική υπακοή, αλλά και τη επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων, να διαμορφωθεί η συμπεριφορά του σκύλου, έτσι ώστε να τον βοηθήσουμε να κατανοήσει τη θέση του μέσα στην οικογένεια. Έτσι, με ήρεμο και κυρίως με μεθοδευμένο τρόπο, θα δημιουργηθεί μια σχέση υπακοής, σεβασμού και αγάπης».

Είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Σκύλων.