Στη Σκύρο υπάρχουν περίπου 150-180 Σκυριανά αλογάκια
Τα υπόλοιπα βρίσκονται στην Αθήνα – υπάρχουν στο Αττικό Πάρκο –, στη Θεσσαλονίκη – στην κτηνιατρική κλινική του Πανεπιστημίου – απ’ όπου κατέληξαν στην Κέρκυρα, σε μια μικρή μονάδα για τη διάσωσή τους, και έφτασαν μέχρι τη Σκοτία, με ιδιωτική πρωτοβουλία. Θεωρούνται είδος προς εξαφάνιση καθώς υπάρχουν μόνο 300 παγκοσμίως.
Λέγονται Σκυριανά άλογα επειδή διασώθηκαν, όχι επειδή αναπτύχθηκαν, στη Σκύρο. Πρόκειται για αρχαία φυλή αλόγων και λέγεται πως τέτοια ήταν τα άλογα του Αχιλλέα. Συζητήσαμε με τη Δανάη, εθελόντρια από το Κτήμα Μουριές, στη Σκύρο, για τα σπάνια Σκυριανά αλογάκια, για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, τη φροντίδα τους, τη λειτουργία του Κτήματος, αλλά και για την σημασία της διατήρησης αυτής της εξαιρετικής φυλής αλόγων που κινδυνεύει από εξαφάνιση.
Ποια χαρακτηριστικά θα λέγατε ότι τα κάνουν να ξεχωρίζουν;
Μορφολογικά ξεχωρίζουν λόγω του μικρού σώματός τους, του γερού στέρνου τους, της δύναμης στην έλξη, και της κοιλίτσας τους. Συχνά ο κόσμος τα μπερδεύει για έγκυες, είτε είναι θηλυκά, είτε αρσενικά. Το ύψος τους φτάνει περίπου στα 110 εκ.
Από πλευράς χαρακτήρα είναι δυναμικά, λίγο νευρικά, αλλά μπορούν να γίνουν πρόβατα, για παράδειγμα, δίπλα σε ένα παιδί πιο αδύναμο από αυτά. Τείνουν να έχουν μεγαλύτερη υπομονή και ευαισθησία με τα παιδιά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται προσοχή στον χειρισμό τους. Κάποια είναι πιο τρυφερά, ενώ άλλα προτιμούν να κρατούν αποστάσεις από τους ανθρώπους.
Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στον τρόπο ζωής τους;
Είμαστε η μεγαλύτερη φάρμα με Σκυριανά άλογα, αλλά υπάρχει κι άλλη μία στο νησί, της Αμάντας και του Στάθη. Εκεί κάνουν ελεγχόμενη αναπαραγωγή, τα έχουν σε χωράφια γύρω τους.
Πιο παλιά, στο νησί, συνηθιζόταν να τα αφήνουν εντελώς ελεύθερα προς το νότιο κομμάτι. Κινδύνεψε όμως η ράτσα λόγω αναμίξεων με γαϊδούρια και άλλα άλογα. Εμείς τα έχουμε σε χωράφια, τους επιβήτορες ξεχωριστά με γερούς φράχτες, για ευνόητους λόγους, και κάνουμε ελεγχόμενη αναπαραγωγή. Είναι όλα τσιπαρισμένα, υπάρχει βάση δεδομένων. Άνω του ενός έτους παίρνουμε τρίχα από την ουρά και τους κάνουμε τεστ DNA.
Τα άλογα αυτά είναι σε ένα βαθμό άγρια. Περνάνε μήνες στο βουνό, όπου προφανώς τους αφήνουμε πρωί-βράδυ έξτρα φαγητό και νερό. Μπορούν όμως να εξημερωθούν…
Επιστροφή στην ενότητα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ