Η πολύτιμη βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη) για την υγεία του σκύλου μας. Πώς θα αντιληφθούμε εάν έχει έλλειψη. Ο τρόπος που θα καλύψουμε την ανεπάρκεια της
Γνωρίζετε ότι η βιταμίνη Β12 είναι εξαιρετικά πολύτιμη για την καλή λειτουργία του οργανισμού και του σκύλου;
«Η βιταμίνη Β12, γνωστή και ως κοβαλαμίνη, ανήκει στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τον σκύλο μας, καθώς εμπλέκεται στις μεταβολικές σωματικές λειτουργίες του. Είναι, λοιπόν, ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τη σύνθεση του DNA, για τις νευρολογικές λειτουργίες, αλλά και για την υγεία του πεπτικού συστήματος του σκύλου μας», εξηγεί η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου.
Πώς, όμως, θα καταλάβουμε ότι ο σκύλος μας έχει ανεπάρκεια στη βιταμίνη Β12; Υπάρχουν κάποια σημάδια που μαρτυρούν ότι ο σκύλος μας την έχει ανάγκη;
Τα συμπτώματα που φανερώνουν την έλλειψη της κοβαλαμίνης
Ο σκύλος μπορεί να πέφτει σε λήθαργο, να μην έχει διάθεση για παιχνίδι και άλλες δραστηριότητες, όπως διευκρινίζει η κα Παλαιολογοπούλου. Και αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα του δεν μπορεί να μετατρέψει την τροφή του σε ενέργεια, καθώς η Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό της.
«Επίσης, μπορεί να εμφανίσει νευρολογικά προβλήματα, αναιμία, γαστρεντερολογικά προβλήματα, όπως διάρροιες, εμετό και αέρια, αλλά και ανορεξία, απώλεια βάρους. Επιπλέον, η Β12 είναι σημαντική για την υγεία του μικροβιώματος του πεπτικού. Συνεπώς, η ανεπάρκεια της μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των βακτηριδίων, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω πεπτικά προβλήματα», εξηγεί η ειδικός.
Τα νευρολογικά συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει, σύμφωνα με την κα Παλαιολογοπούλου, είναι τρέμουλο, επιληπτικές κρίσεις, αταξία (απώλεια συντονισμού). Και, βέβαια, εφόσον θα έχουν επηρεαστεί οι εγκεφαλικές του λειτουργίες από την έλλειψη της Β12, μπορεί να εμφανίσει συμπεριφορικές αλλαγές, να γίνει ευερέθιστος, να παρουσιάσει άγχος και κατάθλιψη.
Πού οφείλεται η έλλειψή της
«Ένας βασικός λόγος είναι η φτωχή/κακή διατροφή. Η Β12 βρίσκεται στα ζωικά μόνο προϊόντα, όπως είναι το κρέας, το ψάρι, τα αυγά. Οπότε, εάν για τον σκύλο μας έχουμε επιλέξει μια διατροφή που βασίζεται περισσότερο σε άλλες πηγές τροφών, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος έλλειψης. Άλλος λόγος μπορεί να είναι η δυσαπορρόφηση. Η απορρόφηση της είναι μια πολύπλοκή διαδικασία, που γίνεται στο στομάχι, στον δωδεκαδάκτυλο και στον ειλεό. Γι΄ αυτό είναι αναγκαίο το λειτουργικό εξωκρινές πάγκρεας», τονίζει η κα Παλαιολογοπούλου.
Εάν, λοιπόν, όπως λέει η ειδικός, ο σκύλος μας πάσχει, ήδη, από χρόνιες εντεροπάθειες, λέμφωμα του εντέρου, ή εξωκρινή παγκρεατική ανεπάρκεια, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσσαπορόφιση της Β12. Κι έτσι, στην έλλειψή της.
Επίσης, κάποιες ράτσες σκύλων, όπως τα Giant Schnauzer, Border Collie, Australian Sheperd Dog και τα Beagle, μπορεί να έχουν κληρονομική έλλειψη, που λέγεται σύνδρομο Imerslund-Gräsbeck.
Άλλοι παράγοντες μπορεί να είναι τα παράσιτα, τα οποία δεν επιτρέπουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το έντερο. Όπως, επίσης, η χρόνια παγκρεατίτιδα ή άλλες ασθένειες, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.
«Καθώς ο σκύλος μας μεγαλώνει, μεταβάλλεται ο οργανισμός του και μειώνεται η ικανότητα του να απορροφά και κάποια συστατικά των τροφών. Οπότε, και η ηλικία μπορεί να παίξει ρόλο στην έλλειψη της Β12», διευκρινίζει η κα Παλαιολογοπούλου.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η έλλειψη της βιταμίνης Β12 με φυσικό τρόπο
Καταρχάς, όπως επισημαίνει η κα Παλαιολογοπούλου, θα πρέπει να κάνουμε συχνές εξετάσεις για να μπορούμε να τσεκάρουμε τα επίπεδα της Β12 στον οργανισμό του.
Στην περίπτωση που παρουσιάζει έλλειψη, επιλέγουμε ένα ισορροπημένο διατροφολόγιο με φυσικές τροφές ζωικής προέλευσης (κρέας, ψάρι, αυγά). Τα όργανα, όπως το μοσχαρίσιο συκώτι, έχουν αρκετά υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β12. Όμως, θα πρέπει να δοθούν σε μικρή ποσότητα, και συχνότητα, γιατί περιέχει και υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α. Μια βιταμίνη που χρειάζεται προσοχή, γιατί είναι τοξική για το συκώτι του σκύλου μας.
«Το ψάρι, όπως οι σαρδέλες και ο σολομός, αποτελούν, επίσης, καλές πηγές βιταμίνης Β12. Είναι και πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, ταοποία βοηθούν το δέρμα, το τρίχωμα και την υγεία του εγκεφάλου, αλλά και της καρδιάς του σκύλου μας. Τα αυγά, επίσης, είναι μια πολύ καλή πηγή της Β12, μαζί με άλλα συστατικά, όπως η ριβοφλαβίνη (Β2) και το σελήνιο», διευκρινίζει η κα Παλαιολογοπούλου.
Στην περίπτωση που ο σκύλος χρειάζεται επιπλέον υποστήριξη, λόγω κάποιου δυσαπορρόφησης ή άλλου προβλήματος υγείας, τα οποία δεν επιτρέπουν αυτή τη διατροφή, δίνουμε συμπλήρωμα διατροφής Β12. Έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε τα επίπεδα που χρειάζονται…
Επιστροφή στην ενότητα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ