από τη Τζούλη Τούντα
Φόλες, τα ύπουλα δηλητήρια που έχει επινοήσει ο άνθρωπος για να αφανίσει, τα αγαπημένα μας κατοικίδια. Τα συμπτώματα, οι πρώτες βοήθειες και η θεραπεία
Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες που έχουν οι περισσότεροι κηδεμόνες ζώων συντροφιάς, είναι οι φόλες.
Οι δηλητηριασμένες τροφές, που απειλούν τις ζωές των αγαπημένων μας φίλων.
«Τον τελευταίο καιρό αυξάνονται τα περιστατικά δηλητηρίασης ζώων από φόλες, και η φιλοζωική κοινότητα έχει καταληφθεί από ανησυχία. Αρχικά να αναφέρουμε πως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, στην αντιμετώπιση των δηλητηριάσεων από φόλα, είναι το πλήθος των ουσιών που μπορούν να συμπεριληφθούν σε αυτή την κατηγορία. Κάθε μια από αυτές προκαλεί διαφορετικά συμπτώματα και έχει διαφορετική θεραπεία», επισημαίνει ο κτηνίατρος, Ελευθέριος Γινάργυρος.
Φόλες και συμπτώματα
Tα δηλητηριασμένα δολώματα – φόλες που μπορεί να απειλήσουν τις ζωές των ανυποψίαστων αγαπημένων μας φίλων, είναι τα εξής, σύμφωνα με τον κ. Γινάργυρο.
- Τα οργανοφωσφορικά τα βρίσκουμε σε αρκετά φυτοφάρμακα και αντιπαρασιτικά. Πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα, καθώς είναι ιδιαίτερα τοξικά για τα ζώα μας. Συνήθως, τα συμπτώματα που προκαλούν είναι, αστάθεια, έντονο τρέμουλο, σιελόρροια, σπασμούς ή/και συστολή της κόρης του ματιού. Στα περισσότερα από αυτά χορηγούμε ατροπίνη, και η δόση εξαρτάται από τα κιλά του ζώου. Επίσης, θεραπεία είναι και η οροθεραπεία, ή και η πρόκληση εμετού σε περιπτώσεις που η κατανάλωση τους είναι αρκετά πρόσφατη.
- Τα ποντικοφάρμακα είναι ιδιαίτερα ύπουλα, καθώς μπορεί να μην εκδηλώσουν κανένα σύμπτωμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ έχουν ήδη προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία. Η θεραπεία και εδώ είναι η πρόκληση εμετού, αν καταναλώθηκαν πρόσφατα, αλλιώς η οροθεραπεία και η χορήγηση βιταμίνης Κ.
- Λιχουδιές ή φαγητά με σπασμένα γυαλιά – βίδες κ.ά. Η κατανάλωση τους, συνήθως, προκαλεί έντονο κοιλιακό πόνο, εμετό ή/και διάρροια με αίμα. Εδώ, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προκαλέσουμε εμετό, καθώς το ζώο μας μπορεί να τραυματιστεί περισσότερο. Η θεραπεία, συνήθως, είναι η χειρουργική αφαίρεση τους.
Πρώτες βοήθειες
Στην περίπτωση, λοιπόν, που το ζώο μας φάει φόλα, όπως λέει ο κτηνίατρος, θα πρέπει να έχουμε αμπούλες ατροπίνης και αμπούλες, οι οποίες χρησιμοποιούνται ενέσιμα για την πρόκληση εμετού. Στην περίπτωση που δεν έχουμε, μπορούμε να γεμίσουμε μια σύριγγα, των 60 ml, με αλατόνερο 1:3 και να το χορηγήσουμε στο στόμα του ζώου μας.
Ωστόσο, όπως λέει ο κτηνίατρος, η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται μόνον εφόσον είμαστε σίγουροι για το τι κατανάλωσε το ζώο μας, και ύστερα από συνεννόηση με τον κτηνίατρο. Για να μας καθοδηγήσει για τις δοσολογίες και τη διαδικασία…