Θεμιτό είναι πριν καταλήξουμε στην επιλογή ενός σκύλου, να συμβουλευτούμε κάποιον εκπαιδευτή τόσο για τα χαρακτηριστικά της φυλής που μας ενδιαφέρει, όσο και για το πόσο είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε όλα όσα χρειάζεται το ζώο.

Από την πρώτη στιγμή που το κουτάβι έρχεται στο σπίτι μας είναι ανάγκη να μπούνε κανόνες συμπεριφοράς. Το καινούργιο μέλος της οικογένειας αμέσως ξεκινά την προσπάθεια να πάρει τη θέση του μέσα στην οικογένεια. Ο σωστός τρόπος της δικής μας συμπεριφοράς απέναντί του θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ζωής του. Μια οικογένεια σταθερή απέναντι στον σκύλο, συνεπής σε κάθε της κίνηση, που ξέρει να επιβραβεύει τη σωστή στιγμή αλλά και να διορθώνει εκεί που πρέπει, σίγουρα θα έχει στο μέλλον ένα σωστό σκύλο.

klouvi-periorismouΤο κουτάβι θέλει ησυχία στις συχνές ώρες ανάπαυσής του, αλλά και τα κατάλληλα παιχνίδια εκτόνωσης. Είναι ανάγκη – εφόσον θέλουμε να είμαστε σωστοί απέναντί του, ώστε να μάθει γρήγορα με όσο το δυνατόν λιγότερες διορθώσεις – άμεσα να περιοριστεί. Έτσι δεν θα ενοχλεί δικές μας στιγμές χαλάρωσης, αλλά και γρήγορα θα καταλάβει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει. Ένα πάρκο περιορισμού, παιχνίδια, κρεβατάκι, πάνες, μπολ και οπωσδήποτε σωστή τροφή θα πρέπει να τα προμηθευτούμε από την πρώτη στιγμή.

Καλό είναι η πρώτη επαφή με το κουτάβι μας να γίνει κάποιο Σαββατοκύριακο, ώστε τα μέλη της οικογένειας να έχουν τον χρόνο και τη διάθεση να ασχοληθούν σωστά με τον τετράποδο καινούργιο φίλο τους.

Εννοείται ότι άμεσα θα πρέπει να υπάρξει η επικοινωνία με τον κτηνίατρο και τον εκπαιδευτή σκύλων. Η επίσκεψη του εκπαιδευτή στο σπίτι εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στο μέλλον και εφόσον ο γιατρός μάς επιτρέψει τη βόλτα, έρχεται η κοινωνικοποίηση. Οι περίπατοι στη γύρω περιοχή και αργότερα στο κοντινότερο πάρκο για σκύλους θα τον απαλλάξουν από τυχόν φοβίες. Φοβίες που αν δεν εξαλειφτούν σύντομα, στην πορεία η εκπαίδευση θα είναι δύσκολη, δαπανηρή και μερικές φορές χωρίς το ανάλογο αποτέλεσμα.

Ο σκύλος έχει ευθύνες, θέλει χρόνο και ίσως και κόπο. Πιστεύω ότι αυτό είναι που τον κάνει πραγματικό μέλος της οικογένειάς μας. Μοιάζει κάπως με εμάς στα θετικά και στα αρνητικά μας. Αν δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες ενός σκύλου καλό θα είναι να μην τον έχουμε.

Τα μαθήματα της προεκπαίδευσης -κατόπιν συνεννόησης- μπορούν να γίνουν και διαδικτυακά μέσω Zoom, Messenger, Microsoft Teams, Skype, Viber κ.λπ.