150 ράτσες και τα χαρακτηριστικά τους για να διαλέξετε αυτή που σας ταιριάζει. Οδηγίες και συμβουλές από ειδικούς, για να ζήσετε αρμονικά με τον τετράποδο πιστό σας φίλο!

O σκύλος, αγαπημένο κατοικίδιο ως «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», είναι το πρώτο ζώο που εξημερώθηκε από τον άνθρωπο και δημιούργησε μαζί του τόσο στενούς δεσμούς αγάπης και εξάρτησης. Σήμερα, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου ένα δισεκατομμύριο κατοικίδια σκυλιά ανά τον κόσμο, κάτι το οποίο καθιστά τα σκυλιά το πολυπληθέστερο είδος της τάξης των σαρκοφάγων στον πλανήτη και ασφαλώς δείχνει τον τεράστιο αντίκτυπό τους στην ανθρώπινη κοινωνία.

Ωστόσο, αυτά είναι μόνο νούμερα και λέξεις. Το τι νιώθει κανείς όταν ζει με έναν σκύλο είναι απερίγραπτο. Γίνεται μέλος της οικογένειας, του σπιτιού και αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας: δύο ματάκια, μια κουνιστή ουρά, χαρές στην πόρτα, παιχνίδια, βόλτες, δεν υπάρχει περίπτωση άνθρωπος να βαρεθεί τη συντροφιά του.

Η δε σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στον σκύλο και στον ιδιοκτήτη του είναι μοναδική. Εάν έχετε σκύλο το γνωρίζετε: ακόμα κι όταν έχετε τις «μαύρες» σας, ο σκύλος θα σας παρακινήσει να βγείτε έξω, να τρέξετε και να δείτε τα πράγματα πιο αισιόδοξα. Το χαρούμενο γάβγισμά του (γιατί, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το κλάμα ενός μωρού, σιγά σιγά θα αρχίσετε καταλαβαίνετε τι σημαίνει κάθε γάβγισμα), θα σας κάνει να αντιληφθείτε ότι υπάρχει αγάπη και ότι ο σκύλος σας μπορεί να σας την δώσει απλόχερα και δίχως αντάλλαγμα. Ξέρει πότε είστε χαρούμενοι, πότε λυπημένοι ή θυμωμένοι, και είναι πρόθυμος με τον τρόπο του να σταθεί πλάι σας. Από την πλευρά σας, το μόνο που καλείστε να κάνετε είναι να του παρέχετε φαγητό, νερό και να ασχολείστε με την υγεία και την περιποίησή του. Και ασφαλώς, να τον αγαπάτε.

Είναι τόσα πολλά τα οφέλη για τον άνθρωπο, και ειδικότερα για τα παιδιά, που οι τρίχες στα ρούχα, τα φαγωμένα παπούτσια αλλά και κάθε αταξία, δεν έχουν σημασία. Οι άνθρωποι που έχουν σκύλο είναι πιο αισιόδοξοι, πιο χαμογελαστοί και πιο υγιείς. Μη διστάσετε, λοιπόν. Διαβάστε προσεκτικά πρώτα ό,τι απαιτείται να γνωρίζετε για να ζήσετε αρμονικά με έναν τετράποδο πιστό φίλο και διαλέξτε έπειτα τη ράτσα που σας ταιριάζει. Αρκεί μόνο να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να ανταποκριθείτε και στις δικές του ανάγκες. Η αγάπη και η αφοσίωσή του θα σας αποζημιώσει για τον χρόνο που θα του διαθέσετε.

_____________________________

Επανέκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.