Το Πεδίον του Άρεως πήρε το όνομά του από το Campus Martius, έναν δημόσιο χώρο της αρχαίας Ρώμης, ανάμεσα στο κέντρο της πόλης και στον ποταμό Τίβερη, αφιερωμένο στον θεό Άρη. Στην Ελλάδα, επί βασιλείας Όθωνα, μπροστά στο ναό των Ταξιαρχών και προς την οδό Μαυρομματαίων φιλοξενούνταν οι Στρατώνες του Ιππικού και έτσι σχεδόν από την αρχή της λειτουργίας της Αθήνας ως πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους, ο χώρος συνδέθηκε με τον στρατό, τον πόλεμο και τον θεό του, Άρη.
Στα πρώτα τοπογραφικά σχέδια της Αθήνας το 1880 ο χώρος χαρακτηρίζεται «Πεδίον Άσκησης» και οριζόταν από δύο σχεδόν παράλληλα ρέματα που κατέβαιναν από το «Τουρκοβούνι», περίπου στη χάραξη των σημερινών οδών Ευελπίδων και Κυπριανού / Βαλτινών / Μπούσγου. Μη φανταστείτε όμως έναν σύγχρονο στρατόπεδο με μηχανοκίνητα μέσα, βαρύ οπλισμό και αυστηρά μέτρα ασφαλείας… Ο χώρος ήταν στην πραγματικότητα ένας υπαίθριος τόπος συγκέντρωσης του κοινού για περίπατο και αναψυχή. Ειδικά τα Κυριακάτικα μεσημέρια και τις γιορτές αποτελούσε χώρο περιπάτου για τους Αθηναίους. Στη πλατεία του ναού των Ταξιαρχών μάλιστα, υπήρχε στημένη μια εξέδρα μουσικής σε πολυγωνικό σχήμα, όπου παιάνιζε η φιλαρμονική (από εκεί προήλθε και το όνομα της όμορης γειτονιάς «Πολύγωνο»).
Η πρώτη σημαντική ιστορική αναφορά στον τόπο γίνεται με την Έξωση του Όθωνα το 1862, όταν οι επικεφαλής του αναίμακτου κινήματος που έδιωξε τον Bαυαρό μονάρχη μαζεύονται στους στρατώνες του «Πεδίου Άσκησης» και γιορτάζουν την επιτυχία τους με τον Γ.Παράσχο να τους απαγγέλει: Με Βασιλικό Διάταγμα του 1887 η έκταση του Πεδίου του Άρεως εντάσσεται στο Σχέδιο Πόλεως και χαρακτηρίστηκε ως μη οικοδομήσιμος κοινόχρηστος χώρος. Το 1924 η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, παραχώρησε στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο τη χρήση 5,6 γειτονικών στρεμμάτων για τις ανάγκες των αθλητικών του εγκαταστάσεων, δεσμεύοντάς τον να μην πειράξει το πράσινο που υπήρχε στην έκταση αυτή. Το 1927 συγκροτήθηκε η Επιτροπή Δημοσίων Κήπων και Δενδροστοιχιών και δόθηκε προτεραιότητα στη διαμόρφωση του Πεδίου του Άρεως, αφού το διεκδικούσαν για κατασκευή κτηριακών εγκαταστάσεων το Δικαστικό Μέγαρο Αθηνών, η θερινή σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η Χριστιανική Αδερφότης Νέων (ΧΑΝ) και το Υπουργείο Γεωργίας. Το 1934 ανατίθεται στα μέλη του Σωματείου Ελλήνων Γλυπτών η φιλοτέχνηση δεκαέξι μαρμάρινων προτομών ηρώων του 1821 που τοποθετούνται στη «Λεωφόρο των Ηρώων». Τρία χρόνια αργότερα, ο Ιωάννης Μεταξάς έκανε τα αποκαλυπτήρια του ορειχάλκινου έφιππου ανδριάντα του Βασιλιά Κωνσταντίνου στην κεντρική είσοδο. Το έργο, συνολικού κόστους περίπου 10.000.000 δρχ, είχε φιλοτεχνήσει στην Ιταλία ο γλύπτης Φραντσέσκο Παρίζι, ενώ ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ανήκει στον επίσης, Ιταλό αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Βετριάνι. Από το 1950 ξεκινάει τη σταδιοδρομία του στο θερινό αναψυκτήριο «Άλσος» στο Πεδίον του Άρεως ο κονφερασιέ, ηθοποιός, συγγραφέας και θηρευτής «νέων ταλέντων» Γιώργος Οικονομίδης ενώ στο Green Park κυριαρχούσε ο κονφερασιέ Όμηρος Αθηναίος. Τα δύο αναψυκτήρια παρέμειναν ισχυροί πόλοι έλξης των Αθηναίων μέχρι και τη δεκαετία του 1990.
Τον Απρίλιο του 2008 άρχισαν εργασίες για ριζική ανάπλαση του πάρκου. Φυτεύτηκαν 1.200 δένδρα, 50.000 ανθόφυτα, 7.500 θάμνοι και 2.500 τριανταφυλλιές, ενώ προστέθηκαν 9 στρέμματα χλοοτάπητα και 8 στρέμματα φυτών εδαφοκάλυψης. Ξηλώθηκαν 22.650 τμ ασφάλτου, στη θέση της μπήκε χώμα, μαρμαροκυβόλιθοι και γρανιτοκυβόλιθοι.
___________________________________
Filmed and edited by: Tasos Fotakis, Licensed Drone Operator DroneWorks: Ground & Aerial Videography Equipment:
- DJI Mavic 2 Pro w/ DJI Smart Controller
- Drone Filters: Polar Pro ND Filters Cinematic Version
- Gopro Hero 9 Black
- Sony FDR AX-53 4K Handycam Camcorder
- Canon EOS 500D
- Filmed by: DroneWorks Tasos Fotakis
- Editing Software: Adobe Premiere Pro
Επιστροφή στην ενότητα ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ